top of page

Євангельські читання: Визволи нас від лукавого



Євангельські читання 13 березня


Євангеліє від Матфея, 6, 1-13


1 Стережіться, не творіть милостині вашої перед людьми для того, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. 2 Отже, коли твориш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. 3 У тебе ж, як твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить правиця твоя, 4 щоб милостиня твоя була потаємною; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно.
5 І, коли молишся, не будь як лицеміри, які люблять молитися у синагогах і на перехрестях, зупиняючись, щоб бачили їх люди. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. 6 Ти ж, коли молишся, увійди до кімнати твоєї і, зачинивши двері твої, помолись Отцю твоєму, Який у таїні, і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно. 7 А молячись, не говоріть зайвого, як язичники, бо вони думають, що в багатослів’ї своєму почуті будуть. 8 Не уподібнюйтесь їм, бо знає Отець ваш, чого ви потребуєте, раніше за ваше прохання до Нього. 9 Моліться ж так:
Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; 10 нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. 11 Хліб наш насущний дай нам сьогодні; 12 І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; 13 І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки. Амінь.

Аверкій, архієпископ


Друга частина Нагірної проповіді, описана в 6-му розділі Євангелія від Матфея, викладає вчення Господа про милостиню, молитву і про піст, а також напоумлення людині прагнути до головної мети свого життя - до Царства Божого.


Попередивши Своїх учнів, що вони повинні і що не повинні робити, щоб досягти блаженства, Господь перейшов потім до питання про те, як саме потрібно робити те, що Він наказав.


Ні справи милосердя, ні шанування Бога, якими є зокрема піст і молитва, не повинні бути звершуваними напоказ, заради слави серед людей, так як в цьому випадку лише людська похвала і буде нашою єдиною нагородою.


Марнославство, як міль, з'їдає всі добрі справи, а тому краще творити їх таємно, щоб не втратити нагороди від Отця нашого Небесного. Природно, слід подавати милостиню, але потрібно робити це без мети звернути на себе увагу, шукаючи похвали від людей.


Не забороняється молитися в храмах, але забороняється молитися напоказ. Можна, на думку св. Златоуста, і в закритій кімнаті молитися через марнославство, і тоді «зачинені двері не принесуть ніякої користі».

Під багатослівністю в молитві розуміється думка язичників про молитву, як про заклинання, яке, повторене багато разів, може вплинути.


Ми молимося не тому, що Бог не знає наших потреб, а лише для того, щоб очистити наше серце і стати гідними Божих милостей, вступивши духом своїм у внутрішнє спілкування з Богом. Це спілкування з Богом і є мета молитви, досягнення чого не залежить від кількості вимовлених слів.


Осуджуючи багатослівність, Господь в той же час заповідає безперестанну молитву, навчаючи, що молитися потрібно завжди і не занепадати духом (Лк. 18: 1), Сам же проводячи ночі в молитві.


Молитва повинна бути розумною: ми повинні звертатися до Бога з такими проханнями, які гідні Його і виконання яких спасительне для нас. Навчаючи нас такої молитви, Господь дає, як зразок, молитву «Отче наш», що отримала через це назву Господньої молитви.


Ця молитва, аж ніяк, не виключає собою і інших молитов, - Сам Господь молився, використовуючи інші молитви (Ін. 17). Називаючи Бога нашим Отцем, ми усвідомлюємо себе Його дітьми, а в ставленні один до одного - братами, і молимося не тільки від себе і за себе, але і від усіх осіб, всього людства.


Промовляючи слова «що єси на небесах», ми віддаляємося всього земного і підносимося розумом і серцем в світ горній. «Нехай святиться ім'я Твоє» означає: Хай буде Ім'я Твоє святе для всіх людей, нехай прославляють всі люди і словами, і справами своїми Ім'я Боже.


Нехай прийде Царство Твоє - тобто Царство Месії Христа, про яке мріяли іудеї, неправильно, правда, уявляючи собі це Царство; але тут ми молимося, щоб Господь запанував в душах всіх людей і після цього тимчасового земного життя сподобив би нас життя вічного і блаженного, в спілкуванні з Ним.


Нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі, - нехай все здійснюється із всеблагої і премудрої волі Божої і нехай ми, люди, так само охоче виконуємо волю Божу на землі, як виконують її ангели на небі.


Хліб наш насущний дай нам сьогодні;

Дай нам на сьогодні все, що необхідне для тіла; що буде з нами завтра, ми не знаємо, ми потребуємо тільки «насущний» хліб - тобто сьогоднішній, необхідний для підтримки нашого існування.


І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим;

Ці слова пояснюються св. Лукою в його Євангелії (Лк. 11: 4) так: «І прости нам гріхи наші». Гріхи - це наші борги, тому що, грішачи, не виконуємо ми належного, а тому стаємо винні Богу і людям. Під боргами слід також розуміти все те добре, що ми могли б зробити, але не зробили - через свою лінь або самолюбство.


Таким чином, поняття «борги» ширше поняття гріхів, як прямих порушень морального закону. Прохання про прощення боргів з особливою силою вселяє в нас необхідність прощати нашим ближнім всі заподіяні нам образи, оскільки, не прощаючи іншим, ми не сміємо просити Бога про прощення наших боргів перед Ним і не сміємо молитися словами молитви Господньої.


І не введи нас у спокусу - тут ми просимо Бога захистити нас від падіння, якщо випробування наших моральних сил неминуче і необхідне.


Але визволи нас від лукавого - від усякого зла і від винуватця його - диявола.


Молитва закінчується упевненістю у виконанні прохання, так як все в цьому світі Богу належить: вічне царство, нескінченна могутність і слава.


У перекладі з єврейської слово «Амінь» означає «Так, дійсно, істинно, так буде». Воно вимовлялося тими, що моляться в синагогах, на підтвердження молитви, яку виголосив старший.


Послання до римлян святого апостола Павла, 14, 19-26


19 От­же, будемо шукати те, що служить мировi i взаємному повчанню. 20 Заради їжi не руйнуй дiла Божо­го. Усе чисте, але лихо чоло­вiковi, котрий їсть для спокуси. 21 Краще не їсти м’яса, не пити ви­на i не чинити нiчого такого, вiд чого брат твiй спотикається, або споку­шається, або знемагає. 22 Ти маєш вiру? Май її сам у собi, перед Богом. Блаженний, хто не осу­джує себе в тому, що вибирає. 23 А хто вагається, то, коли їсть, осу­джується, бо не з вiри, а все, що не з вiри, грiх. 24 Тому ж, Хто може вас утвердити за моїм благовiстям i проповiддю Iсуса Христа, за одкровенням тайни, про яку вiд вiч­них часiв було замовчано, 25 але яка нинi явлена i через пророчi пи­сання, за велiнням вiчного Бо­га, сповiщена усiм народам для пiд­корення їх вiрi, 26 Єдиному премудрому Боговi, через Iсуса Хрис­та, слава навiки. Амiнь.

Аверкій, архієпископ


Усе для християнина чисте, але, якщо брат твій спокушається, то краще не їсти м'яса і не пити вина, щоб не спокусити брата.


Толкова Біблія


Зі сказаного вище зрозуміло, що їм не треба піднімати суперечок про їжу. Якщо про це і потрібно розмовляти, то тільки про те, що може підтримувати мир в християнській Церкві і зробити з неї справжній дім Божий.


«Справі Божій» (έργον τού θεού) - це Церква (пор. 1 Кор. 3: 9).


«Який їсть для спокуси», тобто сильний у вірі, який їсть м'ясо і цим спокушає немічного свого брата.


«Лихо чоловікові», - гріх того, хто так чинить, хоча сама їжа не має ніякої нечистоти в собі.


Тут Апостол дає вказівку сильним у вірі, як їм чинити. Вимагається від справжнього християнина деяка самопожертва на благо немічного брата - відмова від м'яса і вина.


Сила віри від цього самообмеження не зменшиться в людині. І віру свою зовсім немає потреби виставляти на показ - досить, якщо Бог її бачить! Нагородою для сильного в вірі повинна служити одна свідомість того, що він діє цілком правильно, чого немає у людини немічної, що вічно коливається у вирішенні питання, як йому вчинити в тому чи іншому випадку.


Апостол бачить два типи людей: одні – люди, що вірують глибоко і щиро у Христа. Все, що роблять ці люди, виходить з серця, яке, в свою чергу, отримує спонукання від Христа. Значить, справи цих людей - святі.


Інші люди коливаються, занурені в сумніви. Все, що ці люди роблять, йде, отже, не від віри і не від Христа, а від їх земних, тілесних міркувань. Тим часом плоть спонукає людину саме до гріховних вчинків. Зрозуміло, що тут мова йде про віру в Христа, про справжню сильну християнську віру, як тверду впевненість у Христі. Усе, протилежне такій вірі, природно має належати не до сфери християнської святості, а до сфери гріха.


У хвалу Богу Апостол ще раз висловлює бажання, щоб римляни утвердилися в християнській вірі і житті з Божою поміччю (пор. Рим. 1:11). Для цього він зобразив перед ними велич Євангелія, як одкровення передвічного Промислу Божого про спасіння людей. Чи досягне його послання такої мети - це в руках Божих, а за те, що вже зроблено Ним для людства, Богу належить слава.


«За моїм благовiстям», - за тим Євангелієм, щоб римляни жили, як вчить їх Апостол.

Апостол тут хоче сказати, що Христос у Своїй проповіді сповіщав Божественну таємницю або предвічний Промисел Божий щодо спасіння людства.

ШАПКА1.jpg
bottom of page