top of page

Чернече життя: Призивай Його в серці твоєму



Свято-Миколаївський монастир продовжує перекладати книгу "Чернече життя: за висловами про нього святих отців подвижників", яка була видана у 1885 р. у Києво-Печерській Лаврі.

 

(Відп. 422-а) ... Трапляється ж, що і вороги, з хитрістю, дають серцю на короткий час відчути тишу, для того, щоб припинилося призивання імені Божого; бо їм відомо, що від призивання Його вони знесилюються... Знаючи це, не припинимо прикликати на допомогу ім'я Боже, бо це є молитва, а Писання говорить: "Безперестанно молiть­­ся" (1 Сол. 5). Безперестанне ж не має кінця.


Коли посеред вправляння у псалмоспіві або під час зустрічі з людьми непокоять мене помисли, - запитав один брат Св. Варсонофія Великого. - І я, не маючи можливості призивати Бога устами, призову Його у серці, або тільки згадаю Його: невже недостатньо мені цього для допомоги?


Відповідь. Якщо під час псалмоспіву або коли перебуваєш з людьми трапиться Тобі призвати Бога, не подумай, що без вимовляння вголос ти не призвеш Його; але пам'ятай, що Він є серцезнавцем і дивиться на серце, тому призивай Його в серці твоєму. Це і є сказане в Писанні: увійди до кімнати твоєї і, зачинивши двері твої, помолись Отцю твоєму, Який у таїні (Матѳ. 6, 6.). Закриємо ж уста і помолимося Йому в серці, бо хто затуляє уста і призиває Бога або молиться Йому в серці своєму, той виконує заповідь. А якщо не призвеш у серці імені Божого, а тільки згадаєш про Бога, то у цьому ще більше зручності і достатньо для допомоги Тобі. (Відп. 427-а).

...Що стосується того, як відповідати на раптове питання, то нічого нема швидшого за розум; підніми його до Бога, і Він дасть Тобі, що відповідати без бентеження (відп. 261-а).


Питання (716). Під час розмови з кимось чи добре призивати ім'я Боже?


Відповідь. І під час розмови, повсякчас і в усякому місці, належить призивати ім'я Боже. Писання говорить: "Безперестанно моліться" (1 Сол. 5,); бо через це перемагається всіляка спокуса.

Питання (717). Як може людина безперестанно молитися?


Відповідь. Коли хтось перебуває на самоті, то повинен вправлятися у псалмоспіві і молитися вустами і серцем; якщо ж хто буде на ринку чи взагалі разом з іншими, то не потрібно молитися устами, але одним умом. При цьому належить пильнувати очі, для уникнення розсіяння помислів і сіті ворожої.


Такого роду часта або безперервна по можливості молитва Ісусова під час нападу пристрасних помислів обов'язкова і необхідна для ченця, що прагне досягти чистоти серця. У подібних випадках старанне призивання імені Господа Ісуса Христа, поєднане з самодокором як вогонь спалює і знищує пристрасні помисли і потім дає серцю жадані мир і тишу.
ШАПКА1.jpg
bottom of page