top of page

Про молитву: Через віру і покаяння



«Чернецтво Волині» продовжує переклад і публікацію книги «Архімандрит Софроній (Сахаров) - Про молитву. Про молитву Ісусову».

 

Штучний прийом у молитві може допомогти початківцю знайти місце, де належить перебувати увагою розуму під час молитви і загалом у будь-який час. Однак таким способом справжня молитва не досягається.


Вона приходить не інакше, як через віру і покаяння, котрі є єдиною підставою для справжньої молитви.

Небезпека психотехніки, як засвідчив тривалий досвід, у тому, що є чимало людей, які занадто великого значення надають самому методу. Щоб запобігти шкідливій ​​деформації духовного життя молитвеника, - початківцям-подвижникам з давніх часів рекомендується інший метод, значно повільніший, але незрівнянно правильніший і корисніший, а саме зосереджувати увагу на Імені Ісуса Христа і на словах молитви.


Коли покаяння за гріхи досягає достатньої міри, тоді розум природно йде на єднання з серцем.

Повна формула молитви наступна:


ГОСПОДИ ІСУСЕ ХРИСТЕ, СИНУ БОЖИЙ, ПОМИЛУЙ МЕНЕ ГРІШНОГО.

Початківцю пропонується саме ця формула. У першій частині молитви ми сповідуємо Христа-Бога, який втілився нашого заради спасіння. У другій - у покаянні визнаємо наше падіння, нашу гріховність і спокутування. Поєднання догматичного сповідання з покаянням робить молитву більш повною в її позитивному змісті.


Можна визначити певну послідовність у процесі розвитку цієї молитви:


1. УСНА. Ми промовляємо молитву устами, зосереджуючи нашу увагу на Імені і словах.


2. РОЗУМОВА. Ми не рухаємо устами, але вимовляємо Ім'я Ісуса Христа й інше подумки.


3. РОЗУМОВО-СЕРДЕЧНА. Розум і серце поєднані в своїй дії; увагу зосереджено всередині серця, і там промовляється молитва.


4. САМОРУХОМА. Молитва утвердилася в серці і без особливого зусилля волі сама промовляється всередині серця, залучаючи туди увагу розуму.


5. БЛАГОДАТНА. Молитва діє як ніжне полум'я всередині нас, як натхнення Звище, що насолоджує серце відчуттям любові Божої і підносить розум до духовних споглядань. Іноді поєднується зі спогляданням Світла.

ШАПКА1.jpg
bottom of page