top of page

Зі страхом Божим, вірою і любов'ю приступіть


Продовжуємо переклад книги преподобного Никодима Святогорця і святителя Макарія Коринфського «Книга душекорисна про невпинне причащення святих Христових Таїн».

 

Іов Амартол (візантійський екзегет XV ст.) пише в книзі «Про Таїнства»: «Уся досконалість і мета, і справа [Літургії] полягає в причащенні життєдайних і страшних Таїн і Святинь. Тому спочатку вони подаються у вівтарі священикам, а потім — підготовленому народу, що перебуває поза вівтарем».


З цього з необхідністю випливає, що першими повинні причащатися Приношення священики, котрі служать, а потім весь народ, згідно зі священномучеником Климентом, який говорить: «Нехай причащається єпископ, потім – пресвітери і диякони, й іподіакони, і читці, й співаки, і подвижники, а з жінок — диякониси, діви, вдовиці, далі – діти, і тоді – весь народ за чином, з благоговійним страхом і без шуму» (Гл. 13; Постанови апостольські 8,13).


Попередньо згаданий Іов говорить ще, що достойним щодня можна причащатися, однаково, без відмінності, як священикам, так і мирянам, чоловікам і жінкам, немовлятам і старцям – простіше сказати, всім християнам будь-якого віку і чину.


Ті ж священики, які не причащають християн, що приступають до Божественного Причастя з благоговінням і вірою, засуджуються Богом як убивці, згідно з написаним у пророка Осії: «Як розбійники підстерігають людину, так збіговисько священиків убиває на шляху в Сихем і робить мерзоти». Іншими словами, священики приховали шлях, волю і заповідь Божу, і не оголосили про неї, вбили [жителів] Сихема і створили беззаконня в народі Моїм.


Тільки я дивуюся, якщо знаходяться такі священики, які проганяють тих, хто приступає до Таїн. Адже вони навіть не замислюються, принаймні, про те, що слова, які вони самі говорять, виявляються брехнею. Адже вони самі наприкінці Літургії голосно виголошують і закликають усіх вірних, говорячи: «Зі страхом Божим, вірою і любов'ю приступіть». Тобто підходьте до Таїн і причащайтесь, а потім, знову ж таки самі, зрікаються своїх слів і проганяють тих, хто підходить. Я не знаю, як можна було б назвати це безчинство.

ШАПКА1.jpg
bottom of page